Cultureel warenhuis VenD
Met het vertrek van de V&D is in het hart van het centrum van Zeist een belangrijke trekker voor publiek verloren gegaan. Het karakteristieke pand staat inmiddels ruim 4 jaar leeg met een wisselende tijdelijke invulling. Het pand is karakteristiek en goed verankerd in de centrumfunctie van Zeist. De onderste lagen van het gebouw bieden grote kansen voor het huisvesten van openbaar programma door de aanwezigheid van een betonnen skeletstructuur met hoge verdiepingen en een groot souterrain. Op de hoger gelegen verdiepingen kan een gedifferentieerd woonprogramma worden gerealiseerd op een toplocatie.
Nieuwe architecten heeft gewerkt aan het schetsontwerp waarin een voorstel wordt gedaan voor de huisvesting van ‘VenD’, een cultureel warenhuis in het hart van het centrum van Zeist. Het samenbrengen van verschillende culturele organisaties uit Zeist onder één dak kan zorgen voor een rijk programma van kruisbestuivingen: creatief en inspirerend, informatief en educatief, licht en ruimtelijk en geheel van deze tijd, een nieuwe impuls voor het centrum van Zeist.
Het bestaande gebouw kenmerkt zich door een in het werk gestorte betonnen constructie op een raster van 10x10m met grote open en hoge vloervelden. Het schetsontwerp voor het nieuwe culturele warenhuis VenD maakt optimaal gebruik van het bestaande pand. De twee zalen voor theater en pop passen niet binnen dit grid van 10x10m en hebben daarnaast zeer specifieke eisen m.b.t. overdrachtsgeluid, akoestiek en hoogte. De zalen zijn daarom als doos-in-doos constructie in het midden van het gebouw geplaatst. Om dit mogelijk te maken zal de betonnen constructie in het midden van het gebouw grotendeels gesloopt moeten worden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat centraal in het gebouw daglicht naar binnen zal treden en er een ruimtelijk interessant gebouw ontstaat, waarbij de vele verschillende gebruikers elkaar kunnen zien en inspireren, maar elkaar niet in de weg zitten. Naast de zalen in de basement, zijn muziek- en dansstudio’s geplaatst en heeft het multimedia-lab een plek gevonden. De sfeer van de basement sluit daarmee goed aan bij de doelgroep van jongeren en uitgaanspubliek. Op de begane grond toont het gebouw zich als “Huiskamer van Zeist” met een uitnodigend en overzichtelijk karakter. Hier is ruimte voor ontmoeting, debat, exposities en het delen en ophalen van informatie. Iets verhoogd, op de daken van de zalen, liggen de collecties van de bibliotheken voor jeugd en volwassenen. Door o.a. het verschil in materialisatie van het exterieur van beide zalen, krijgen de collecties elk een eigen sfeer. Het atrium wordt overkapt met een glazen dak op ranke kolommen met daarnaast een patio. Groen wordt op diverse plaatsen ingezet om een prettig binnenklimaat te realiseren.