Villa Bavelselaan
Aan de Bavelselaan in Breda hebben wij een villa gerealiseerd met strakke lijnvoering in hout en beton. De villa bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen, het betonwerk, het zwart gebrand hout en het onbehandelde frake noir hout. We hebben in samenwerking met Froger Architecten een totaalontwerp gemaakt, waarbij er geen detail aan het toeval is overgelaten. Alle wensen van de bewoners zijn vertaald, met geweldige zichtlijnen zonder obstructies.
Op deze prachtige kavel stond een verouderde woning met beperkte renovatiemogelijkheden, waardoor de vraag of deze verbouwd of gesloopt moest worden redelijk gemakkelijk beantwoord kon worden. De bewoners kozen voor de rigoureuze aanpak, de sloopwerkzaamheden gingen van start zodat zij hun droomwoning konden realiseren. De voorzijde van de villa is wegens de gewenste privacy wat meer gesloten, het privéleven is op de heerlijke achtertuin gericht, waarbij de relatie met buiten al vanaf het eerste schetsontwerp een belangrijk uitgangspunt vormde. Wij vinden het belangrijk om dicht bij de eigenschappen van het materiaal te blijven om het zo puur mogelijk te houden. De architectonische prefab betonelementen zijn in de mal voorzien van een planken bekisting, waardoor de textuur, maatvoering en de houtnerf in het beton zichtbaar is. Het is een prachtig meubelstuk van 350m² geworden, welke naadloos aansluit op de fraké noir en gebrand houten geveldelen omdat dezelfde belijning is aangehouden. Door gebruik te maken van betonnen vloeren en daken in combinatie met riante overstekken, zorgen we ervoor dat de temperatuur in de woning constant blijft. Dit zorgt voor een duurzame woning met een prettig binnenklimaat. Vervolgens kan de woning gekoeld worden door de vloerverwarming die aangesloten is op een bodemwarmtepomp en zonnepanelen.
De entree geeft bij binnenkomst direct de fijne sfeer van deze villa prijs. Via de plafondhoge stalen taatsdeur ontvouwt de ruimte zich tot een royale living en woonkeuken. Op een subtiele manier is er met hoogteverschil gewerkt, waardoor er geweldige zichtlijnen zijn ontstaan en er een extra dimensie in ruimtelijkheid is gecreëerd. De immense raampartij van vijftien meter laat het daglicht ruimschoots naar binnen vloeien en het uitzicht op de tuin is fenomenaal. Binnen en buiten lijken hier samen te vloeien, een grote wens van de bewoners.
Een stijlvol detail is de lange eikenhoutenwand, welke vanuit de entree doorloopt tot in de keuken en hiermee verschillende functies dient, zowel esthetisch en praktisch. Het is een maatwerk meubelstuk geworden waarin de garderobe, kastruimte, een verborgen deur tot de hal en de inbouwapparatuur van de keuken verwerkt zit. Naast het eikenhout is er in de keuken gebruik gemaakt van calacattamarmer en blauwstaal, wat het geheel een natuurlijke en industriële sfeer geeft. Centraal in de woning zijn de keuken en living in elkaars verlengde geplaatst. De bewoners wensten een fijn familiehuis waarbij eenieder een eigen plek heeft, ook als de kinderen groter zijn. Zo is er een rijkdom aan plekken gecreëerd, zoals een secretaire, een extra woonkamer die vandaag de dag is ingericht als speelkamer en een ruime werkkamer. De royale zithoek is voorzien van een maatwerk cinewall met gashaard. Al deze verschillende plekken maken het tot een spannende woning. De ritmische afwisseling tussen beton en hout wordt ook binnen herhaald, waardoor er een heel plezierige, hechte sfeer ontstaat.